donderdag 6 september 2012

GO2: Echt of doublé? (Ingezonden stuk voor de krant)

De afhandeling van de Kis A Grani-wedstrijd, heeft in de samenleving nogal wat stof doen opwaaien. Diezelfde samenleving die massaal heeft geparticipeerd aan de naamgevingswedstrijd. Staatsolie heeft dan ook een zeer effectieve – en fraaie – campagne gevoerd: een mooie tv-spot, goede PR en daarvoor dan ook mijn welgemeende complimenten. Ook het feit dat de naamgeving als nationale zaak werd gepresenteerd, sprak de gemeenschap – en ook mij - aan. 

In de tv-spot zijn de Surinamers Johan Ferrier, Eddy Jharap en Anthony Nesty terecht neergezet als nationale helden die hun grani hebben verdiend door zich met veel inspanning in te zetten voor land en volk. 

Wat zien we nu? Op 3 september 2012 wordt de internationaal reeds bestaande merknaam GO2 (notabene van een soortgelijk bedrijf/product) met veel fanfare tot winnende naam uitgeroepen. Onze nationale Staatsolie pronkt dus met andermans veren, met een naam die niet voldoet aan de gestelde actievoorwaarden. De nieuwe naam mocht namelijk zowel nationaal als internationaal geen bestaande merknaam zijn. De Kis A Grani-organisatie heeft haar eigen wedstrijdregels met voeten getreden en zo haar afspraken met duizenden deelnemers geschonden, in feite eenzijdig opengebroken. Achteraf werd deze fout niet gecorrigeerd, maar met veel omhaal van woorden goedgesproken.

Het 'Staatsolie Heldenboek' uit de tv-spot is leuk bedacht maar zal altijd een intern boek blijven. De geschiedenis echter zal niet alleen melding maken van de introductie van GO2 in het jaar 2012 maar ook van de ontstane commotie en misschien zelfs van de gevolgen van de schadeclaim die door de Amerikaanse eigenaar van GO2 tegen het Surinaamse GO2 aanhangig werd gemaakt.

No wan grani fadon gi Sranan. Over de ruggen van ware helden zijn deelnemers aan de wedstrijd op het verkeerde been gezet. Als staatsbedrijf pronken met de naam van een buitenlands bedrijf is niet iets om trots op te zijn. Er is overigens een woord voor: plagiaat. En het goud blijkt niet echt, maar doublé.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten